Last van voetschimmel?

Hoe herkent u voetschimmel? 

Tussen de tenen vormen zich grijs/witte huidschilfertjes en kloofjes. Soms jeukt het. De meest voorkomende vorm is zwemmerseczeem. Eigenlijk is “eczeem” geen goede benaming aangezien het hier om een schimmel gaat. Ook kunnen er rode schilferende plekken ontstaan aan de voetzool of aan de rand van de voet.

Hoe loop ik een voetschimmel op?

Schimmels zijn overal aanwezig en iedereen komt er mee in aanraking. Schimmels groeien vooral in warme en vochtige omgevingen. Vooral vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes zijn een bron van schimmels. Soms werkt de bescherming van de huid minder goed waardoor schimmels de kans krijgen om uw huid binnen te dringen. Redenen van het minder beschermd zijn tegen schimmels kunnen zijn; een verweekte huid door vocht en warmte, een geïrriteerde of beschadigde huid, een verminderde weerstand, diabetes en het teveel wassen van de huid met zeep waardoor de beschermende laag van uw huid wordt aangetast.

Is voetschimmel besmettelijk?

Ja, voetschimmel is besmettelijk. De schimmel zit in de huidschilfers. Doordat deze huidschilfers loslaten kan de schimmel zich verspreiden.

Wat kunt u zelf doen aan preventie?

Was uw voeten liever niet met teveel zeep. Dit tast de natuurlijke bescherming van uw huid aan. Droog uw voeten vooral tussen de tenen goed af. Houd uw voeten droog. Draag katoenen sokken die u regelmatig verschoont. Draag schoenen die goed ventileren, bij voorkeur van linnen of leer. Het dragen van plastic of rubberen schoenen wordt afgeraden. In ruimtes als zwembaden en doucheruimtes kunt u het beste slippers dragen.

Hoe wordt schimmel behandeld?  

In de meeste gevallen is een voetschimmel te verhelpen met een antischimmel spray of crème. Met een paar dagen merkt u vaak al afname van klachten zoals jeuk.

TIP: Hebt u last van voetschimmel? Dan helpt de antimycosespray van Dimanche u snel van uw klachten af. Deze spray is al verkrijgbaar vanaf  € 8,50 bij Voetsalon Martine.